środa, 27 kwietnia 2016

Czy masło ma zalety?




Czy masło jest jednym z głównych winowajców np. miażdżycy naczyń krwionośnych? Czy prócz wad, o których mówi się najczęściej, ma ono jakieś zalety?
Zapraszam do lektury J



Co dobrego zawiera masło:

  • witaminę A oraz koenzym Q10, które są antyoksydantami.
  • tzw. sprzężone dieny kwasu linolowego-  CLA (Conjugated Linoleic Acid). Dowiedziono, że u ludzi wykazują one właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza jeśli chodzi o nowotwory piersi (1).

.
Co złego zawiera masło

  • duże ilości cholesterolu, dlatego jedzone w dużych ilościach w towarzystwie innych produktów zwierzęcych (np. mięsa, jaj) może niekorzystnie wpływać na np. na działanie układu krążenia
  • cholesterol zawarty w maśle może się utleniać pod wpływem działania wysokiej temperatury, światła czy kontaktu z powietrzem. W efekcie utleniania cholesterolu powstają związki o działaniu mutagennym (2).

Czy można jeść masło? 
W towarzystwie solidnej porcji warzyw, pełnoziarnistego pieczywa, dbając, aby w naszym jadłospisie znalazło się rónież miejsce na oleje roślinne. Trzeba też pamiętać o właściwym przechowywaniu masła- w niskich temperaturach, najlepiej bez dostępu do powietrza.
Smacznego!

Piśmiennictwo:
1.           Bocca C, Bozzo F, Cannito S, Colombatto S, Miglietta A. CLA reduces breast cancer cell growth and invasion through ERalpha and PI3K/Akt pathways. Chem Biol Interact [Internet]. 2010 Jan 5;183(1):187–93.
2.           J. W, G. K. Produkty utleniania cholesterolu w produktach pochodzenia zwierzecego - wplyw na zdrowie zwierzat i ludzi. Życie Weter . -; 2004;79(09):509–14.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz