Czy wyobrażacie sobie majówkę bez klasycznego BBQ z rodziną
i/lub znajomymi?
Niby wiadomo, że karkówka jest tłusta, niekoniecznie zdrowa (ta z grilla tym
bardziej), ale ten niepowtarzalny smak…
Czy istnieje zatem jakaś SMACZNA, zdrowa alternatywa?
Owszem, trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach. Oto one:
- Używaj specjalnych tacek do grillowania, aby tłuszcz nie
skapywał bezpośrednio na rozżarzone węgle.
Czemu?
Ograniczy to powstawanie WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), które zwiększają ryzyko powstawania nowotworów (1)(2). - Wybieraj chude mięsa (np. białe- kurczak, indyk)
- Nie zapominaj o szaszłykach z pieczarkami i duuuużą ilością warzyw- cebulą, papryką, cukinią, bakłażanem, czosnkiem… Warto poeksperymentować!
- Rób samodzielnie sosy z dodatkiem jugurtu, awokado i ziół
- Zadbaj o solidną porcję błonnika, np. z pełnoziarnistego pieczywa- zmniejszy to wchłanianie tłuszczu
Smacznego!
Piśmiennictwo:
1. Ciemniak A. PORÓWNANIE WP Ł YWU METODY
GRILLOWANIA NA NA ZAWARTOŚĆ BENZO[A]PIRENU W MIĘSIE KURCZĄT. ŻYWNOŚĆ Nauk
Technol Jakość. 2007;3(52):54–61.
2. Więk A, Tkacz K, Żywica R. ZAWARTOŚĆ
WIELOPIERŚCIENIOWYCH WĘGLOWODORÓW GRILLOWANYCH W ZALEŻYNOŚCI OD ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU. ŻYWNOŚĆ Nauk Technol Jakość. 2013;2(87):39–50.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz