sobota, 30 kwietnia 2016

Wrzucamy coś na ruszt?



Czy wyobrażacie sobie majówkę bez klasycznego BBQ z rodziną i/lub znajomymi?
Niby wiadomo, że karkówka jest tłusta, niekoniecznie zdrowa (ta z grilla tym bardziej), ale ten niepowtarzalny smak…

Czy istnieje zatem jakaś SMACZNA, zdrowa alternatywa?
Owszem, trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach. Oto one:



  • Używaj specjalnych tacek do grillowania, aby tłuszcz nie skapywał bezpośrednio na rozżarzone węgle.
    Czemu?
    Ograniczy to powstawanie WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), które  zwiększają ryzyko powstawania nowotworów (1)(2).
  • Wybieraj chude mięsa (np. białe- kurczak, indyk)
  • Nie zapominaj o szaszłykach z pieczarkami i duuuużą ilością warzyw- cebulą, papryką, cukinią, bakłażanem, czosnkiem… Warto poeksperymentować!
  • Rób samodzielnie sosy z dodatkiem jugurtu, awokado i ziół
  • Zadbaj o solidną porcję błonnika, np. z pełnoziarnistego pieczywa- zmniejszy to wchłanianie tłuszczu 

Smacznego!


Piśmiennictwo:
1.           Ciemniak A. PORÓWNANIE WP Ł YWU METODY GRILLOWANIA NA NA ZAWARTOŚĆ BENZO[A]PIRENU W MIĘSIE KURCZĄT. ŻYWNOŚĆ Nauk Technol Jakość. 2007;3(52):54–61.

2.           Więk A, Tkacz K, Żywica R. ZAWARTOŚĆ WIELOPIERŚCIENIOWYCH WĘGLOWODORÓW GRILLOWANYCH W ZALEŻYNOŚCI OD ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU. ŻYWNOŚĆ Nauk Technol Jakość. 2013;2(87):39–50.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz